Choď na obsah Choď na menu
 

Pracovné Border kólie - FERENČÍK


V Alpách pasieme dobytok v náročnom teréne plnom skál a roklín, kde každý chybný krok môže stáť život. Táto tvrdá a náročná práca v drsných podmienkach si vyžaduje veľmi pozorného, inteligentného, rýchleho, vytrvalého, odolného a ľahko ovládateľného psa, ktorý okamžite reaguje na povely alebo pískanie. Pri tejto práci sa mi najviac svedčili border kólie, ktoré sú neoceniteľnými pomocníkmi pri akejkoľvek manipulácii so zvieratami, či už je to nadháňanie do dojárne alebo presun stáda z jedného pasienka na druhý, či v horskom teréne alebo po cestných komunikáciách, ktoré vedú aj cez ulice dedín.

Naším zámerom je odchovávať Border kólie s výbornými pracovnými vlastnosťami, priateľskou vyrovnanou povahou a bez zdravotných problémov. V chove používame výhradne registrované psy z pracovných línií, ktoré aktívne pracujú na farmách a majú zdravotné vyšetrenia. Šteniatka sú vychovávané na farme, kde majú možnosť sa zoznámiť s rôznymi situáciami a zvukmi a sú v kontakte s ľuďmi. Do nových domov odchádzajú odčervené, vakcinované, čipované s petpasom a s preukazom o pôvode.

 

 

Pracovné Border kólie je možné registrovať v dvoch organizáciách:

  • ISDS - International Sheep Dog Society - venuje sa len pracovným borderkám a paseniu. Viac informácií o chove sa dozviete aj na stránke KPOP (Českého Klubu pracovných ovčiarskych psov)
  • FCI - Fédération Cynologique International - zastrešuje všetky nimi uznané plemená a činnosti. Viac informácií o chove sa dozviete na stránke Slovenského klubu BBBCK.  

 

fboc01.jpg